Rosa bussarna

Rosa bussarna är namnet på ett resebolag som anordnar en rad olika resor med buss runt om i världen. I stort sett alla olika världsdelar kan man besöka och få uppleva platser och saker som man normalt inte ens skulle drömma om. De flesta resor börjar med flyg från Arlanda till den destination där resan ska äga rum. Därifrån börjar själva ”bussresan” som tar dig ut till olika platser och upplevelser. Ibland får man välja fritt vad man ska göra och ibland så ingår aktiviteter som man gör tillsammans med de övriga resenärerna. Man har alltså en del valfrihet över vad man ska göra samtidigt som en del också är uppstyrt och arrangerat i förväg.

Vad gäller boendet under resan så bor man faktiskt i bussarna för det mesta. Det finns ett visst antal sovplatser inne i bussarna, och sedan så monterar man upp en ställning på bussarnas tak som man täcker med skyddande presenning alternativt enbart myggnät vilket gör att det skapas sovplatser även på bussens tak. I vissa fall så bor man dock på enklare hotell. Standarden är alltså som ni förstår inte den högsta, men då de flesta övernattningar sker på campingar och liknande så finns det i normala fall tillgång till dusch och andra bekvämligheter i stort sett varenda dag.

Som resenär förväntas man själv hjälpa till med en del saker under resan. Antingen får man hjälpa till att fixa ”taket på taket” innan det ska sovas och innan man sedan ska åka iväg igen dagen efter, eller så får man hjälpa till med att göra i ordning och förbereda maten.

De flesta resor är väldigt långa. Många av dem är en månad och till och med ännu längre. De kortaste resorna är dock de som är i Europa. Där kan man hitta en hel del resor på normalt cirka åtta dagar. Priset för en sådan resa brukar ligga på drygt tio tusen kronor, dock så får man räkna med att det kommer att tillkomma lite extra kostnader under resans gång. Vill man istället fara på någon lite längre resa på någon annan världsdel brukar priset ligga runt tusen kronor eller lite mer per dygn.

Ett exempel på en resa man kan åka på är till Botswana och Mocambique. Där får man bland annat besöka Sun City, Victoriafallen, utforska ruinstaden Stora Zimbabwe, testa forsränning i Zambezifloden med mera, och resan avslutas sedan med några avkopplande dagar i Tofu som är perfekt för dykning och snorkling. Resan är totalt tre veckor lång, kostar 25 tusen kronor och allt förutom en del av maten ingår. Resan utgår från Arlanda och man flyger sedan till Johannesburg i Sydafrika där resan inleds. Men det går även att få flyga från annan ort om man förhandlar med resebolaget. Utöver priset på 25 tusen kronor så tillkommer flygskatt på strax under tre tusen kronor, och utöver det behöver man självklart ha en del fickpengar med sig då all mat ej ingår. 25 måltider är inkluderat i priset, resten får man köpa själv.

Lämna ett svar